TIR6 ups pardon TIR2

Nekaj dni nazaj smo vsi dobili v poštne nabiralnike naznanilo novega referenduma. Sama se načeloma izogibam gledanju televizije, v čim širšem krogu kolikor

vir Wikipedija, Prixon

se le da, zato sem takoj na hitro preletela izpisano. Moj splošen zaključek je: imamo zgodbo, ki se ponavlja. Kolikor bi si močno želela ravno nasprotno (kot verjamem, da marsikdo med vami, ki te vrstice bere) nikakor ne pričakujem, da akterji TIR2 žele narediti nekaj dobrega za našo državo in slovenske državljane. Morate priznat, da bi bila to nov pomladni vetrič in veliko presenečenje. Take morale žal ni moč pričakovat. Priznam jim neomajno vztrajnost in trmo, ne (pre)dajo se kar tako. Mora biti res veliko denarja v igri.

Ne davno nazaj je bil čas odločanja izgradnje TEŠ6. Velik projekt za našo malo državico. Še danes se spomnim nasmejanih obrazov in velikega ponosa zmage, nad zeleno lučjo zagona projekta TEŠ6. Res me zanima kako se danes počutijo vsi odgovorni, se sploh počutijo kaj krive? Ne vem od kod in zakaj sem imela že tisti dan slab občutek. No imamo dva dejstva: danes ima nekdo (pre)veliko denarja (množina ni izključena) in imamo končan (pre)velik projekt. Torej ta (velika) sramota je končana, žal poti nazaj ni. Kot člana slovenske družine si močno želim dveh odgovorov: koliko ima država dobička od projekta TEŠ6 in katero leto se bo pisalo, ko bomo povrnili izposojen denar? Veste gospodje politiki, močno bi bila (rada) ponosna na vas. To bo takrat, ko se boste enako ponosno smejali ob zagonu projekta, kot tudi na koncu ob zagonu objekta. Naj vam bodo projekti v ponos in ne v sramoto. Enako velja za popolni, končni in najvišji vrh. Ni lepo se na koncu izgovarjat, da pred podpisom pa ja ne morete prebrat vsak dokument. Ni lepo se na koncu izgovarjat, da imate za branje dokumentov zaposlene, ki to počno namesto vas…ipd. Gospod(-je) lepo vas prosim, saj niste podpisali naročilo za sto rolic WC papirja. Gre za več generacijsko zadolževanje, zaradi vaših podpisov dokumentov. Se vam ne zdi, da to vrstne dokumente, pa ja morate sami pred podpisom prebrat! To je vaša odgovornost.

Po dežju je prepozno jokat. Si želim, da bi se od tega kaj naučili. Pa smo se? NE. Smo na pragu zagona naslednjega (pre-)velikega projekta – TIR2. Nedolgo nazaj sem brala nek članek, ki je opisoval v zgodovini absurdnost izgradnje absurdnih projektov. Žal sem pozabila kje sem to prebrala. Gre za močno velik projekt in veliko kljubovanje naravnim danostim prostora. Baje so bile v zgodovini že ideje o tovrstnem tiru, pa so bile opuščene. Smo v prihodnosti in ne moremo živet v preteklosti. V svetu se danes ta moment, gradi veliko takšnih projektov, naš TIR2 ni nič kaj posebnega. Da se razume, sama nisem proti izgradnji TIR2. Verjamem, da bi pravilno speljan tako velik projekt, doprinesel del gospodarske blaginje naši državi. Problem je v tem, da akterji tega projekta, ne gledajo nanj z enakimi očmi. Žal ti akterji niso dovolj moralni. Osebno mislim, da žal danes država Slovenija ni možna speljati tako velikega projekta. Pač še ni prišel čas za to. Zakaj ne? Manjka vam ena najbolj pomembnih vrednot – morala. To se je pokazalo že v enim od manjših naročil v vezi tega projekta – vizualizacije. Sprašujem se zakaj še vedno ne moremo nič speljati tako, da je to za državo in njene državljane najbolj racionalno?

Imeli smo že referendum o TIR2 in imamo ga ponovno. Naša izvoljena politična garnitura (ta iste smo obkroževali na volilnih lističih) je uspela dva tedna pred volitvami razpisat še ta referendum. Verjetno se so ukvarjali tudi z vprašanjem, kako čim bolj uspešno doseči cilj. Zagotovo se niso ukvarjali z vprašanjem, kako naj bi bilo najceneje. Seveda se niso, saj (tako izgleda) denarja je na pretek. Do sedaj smo zanjo porabili veliko denarja, katerega baje na veliko primanjkuje (?). Vsaj tako nam pravijo. Nekateri smo jasno povedali, da se takšne investicije ne gremo in je ne želimo. Pa poglejte, imamo jo speti v odločanju. Predvidevam, da če se tudi tokrat zgodi, da jim TIR2 pade v vodo, nič hudega bodo zadevo ponovili. Vse tako dolgo, dokler jim ne uspe. Ponavljam – mora biti res veliko denarja v igri.

Naj zaključim z bolj pozitivnima vprašanjema. Žal mi v tem momentu ne padejo na pamet nobene pozitivne misli. Sprašujem se, kaj mislite kje bi bila danes naša država in kako bi mi državljani živeli v njej, če bi bila takšna sila energije usmerjena v blaginjo države? A ne bi bilo lepo, če bi nam na primer dobiček iz TEŠ6 odplačeval novo investicijo TIR2?