Project Description

STANOVANJSKA HIŠA Z DVOKAPNO STREHO, ŠENTVID PRI STIČNI

Na robu vasi se umesti nova enostanovanjska hiša. Severno od objekta poteka javna pot. Parcela je rahlo nagnjena proti jugo zahodu. Južno od objekta ni pozidanih parcel in se odpira lep pogled po gričih in dolinah v daljavo. Vzhodno in zahodno od objekta so pozidana zemljišča s enostanovanjskimi hišami in pomožnimi objekti.

Na mestu dovoza je večje dvorišče s pokritim glavnim vhodom. Desno od uvoza je odprta garaža in stopnice za podzemno klet, locirano med hišo in sosednjim gospodarskim objektom. Objekt se orientira tako, da se izkoristijo lepi pogledi v dolino proti jugu, na tem delu se umestijo dnevni prostori, z večjimi steklenimi površinami. Prav tako se na tem mestu umestijo tudi zunanje utrjene površine s pokrito teraso in letno kuhinjo. V pritlični etaži se uredi tudi spalnica z garderobo in ostali pomožni prostori. V nadstropju so tri otroške sobe s kopalnico.

Pri oblikovanju objekta sem povzela vzorec oblike iz okolice. Oba sosednja objekta (in nekaj ostalih v okolici) imajo dvokapno streho, katerih so zatrepi postavljeni pravokotno na javno pot. Slednje se mi je zdelo nujno upoštevat pri osnovnem oblikovanju hiše. Nastala je dvoetažna hiša, po višini s polnima dvema etažama. Čelna napušča sem spustila v obliki dvokapnice, kar je povzročilo optično znižanje objekta. Namen dvokapnice je še dodatno poudarjen s materiali na fasadi. Stranka ni želela na fasadi lesa. Robove objekta se dodatno poudari s pločevino, temne antracit ali temno rjave barve. Odprtine se na najbolj osončenem delu izvedejo s večjimi okenskemi okvirji.