Project Description

STANOVANJSKA HIŠA OB KOZOLCU, Šentpavel na Dolenjskem

Parcela leži ob asfaltni cesti v sklopu nekaj okoliških domačij. Severovzhodno od predvidenega objekta stoji star kozolec, katerega se v celoti ohrani. Parcela je rahlo nagnjena proti jugu, naprej v dolino proti nižjim sosednjim gričim in domačijam.

Ob uvozu na parcelo se predvidi tlakovano dvorišče z uvozom v zaprto garažo, nadstrešek za dodatno parkiranje osebnega vozila in glavni vhod v stavbo. Novo stavbo se funkcionalno naveže na kozolec. Pod kozolcem se lahko uredi vrtna terasa, kletni del kozolca pa se uporabi za dodatno klet – shrambo. Novi stanovanjski objekt je podolgovate oblike, zaključen z enako streho kot je na sosednjem kozolcu – nesimetrično dvokapnico. Najnižji del kolenčnega zidu se prične v nadstropju ob notranjem stopnišču. Fasada objekta in deli notranjosti se finalno zaključijo s fasadno opeko temno rjave barve.

Objekt se izvede v dveh etažah, dodatno pa se izkoristi tudi špica tik pod dvokapno streho. V etaži pritličja se uredijo dnevni prostori, predprostor vhoda s stopnicami v nadstropje in manjšo kopalnico, kuhinja z jedilnim delom in dneva soba s krušno pečjo. Ob dnevnem prostoru je predvidena ureditev sobe za goste. Investitor je želel več zasebnosti v objektu, zato so predvidene zasteklitve manjših površin. V nadstropju se predvidi ureditev štirih otroških sob, spalnica, večja kopalnica s kopalno kadjo in ločenim straniščem. Pred vhodom v sobe je večji skupni prostor za igro in druženje otrok. Iz etaže nadstropja vodijo ravne stopnice v podstrešni del, kolikor ga še dvokapna streha dopušča. Tu se uredi večnamenski prostor za igro in odlaganje.