REKA KOLPA JE ŠE VEDNO ČUDOVITA REKA ZA OHLADITEV IN SPROSTITEV IN KAJ TUKAJ POČNE TA NAGRAVŽNA OGRAJA Z BODEČO ŽICO?

Pred dnevi sem slišala in tudi nekje prebrala, da reka Kolpa več ni primerna za kopanje. No slišala sem tudi še nekaj bolj groznega, po mojem mnenju neprimernega za objavo. Takšnih neumnih izjav ne mislim navajat in jih s tem še dodatno nehote širit.
Avgust se bliža koncu, smo krepko čez polovico tega poletnega meseca. Po dolgih letih imam letos možnost celo tedenskega kopanja in to po nekaj desetletjih – po zaslugi in tudi zahvali (!) svoje hčere. Moji otroški spomini na poletja ob kopanju, so nepozabna. Konec šole, teden dva največ je bilo potrebno počakat in kopanje se je pričelo. Veliko brezskrbnih vročih dni in ohladitev v Kolpi. Naj omenim, da sva skupaj s sestrično vsak dan okrog 11.00 ure dopoldne odšle peš na Kolpo. Prehodile smo v dolino vsaj 2 km. Še vedno na začetku obe neplavalke, se kopale do cca. 17.00 ure popoldne in se prav tako peš vrnile nazaj domov k kmečkim opravilom. Sama sem se naučila plavat, ker sem doma pozabila rokavčke in seveda je bilo se vrnit ponje, peš domov predaleč. To so moji spomini na Kolpo, otroštvo in najstništvo. Nepozabno.

Po dolgih letih sem prišla na Kolpo in poleg (še vedno) neokrnjene narave doživim srečanje z žičnato ograjo podobno iz časa taborišč, ki kazi prostor reke in kopališča. Ah ja, na to sem pa že čisto pozabila. Seveda baje smo ogroženi in nas bodo pohodile trume prebežnikov…joj bogi mi…in naši vrli politiki so nas obvarovali s postavitvijo ograje. Za popolno možnost dosega cilja, se je dodatno posejalo strah. Na žalost so nekateri mnenja, da je potrebno strah sejat še naprej. Le čemu???

Strah: neprijetno stanje vznemirjenosti zaradi neposredne ogroženosti, (domnevno) sovražnih, nevarnih okoliščin. (vir: SSKJ) NAJ POVEM DA OGROŽEN NI NIHČE, DOMNEVNIH SOVRAŽNIH NEVARNIH OKOLIŠČIN PA NI !

Kako prosim? LEPO VAS PROSIM!!!! Kako velika neumnost je to. Ja, seveda da imamo ograjo, pa ne zaradi tega, ker bi nas morala obvarovat pred nekom. Imamo jo zaradi tega, ker je v naši državi spet nekdo (oziroma nekaj njih) dobro zaslužilo. No tisti, ki ste bili akterji za postavitev ograje, vam sporočamo, da mi (tudi sedaj) vemo – da je ograja čisto nepotrebna. Zagotovo so enakega mnenja tudi domačini, ki živijo ob Kolpi. Naj pojasnim, da v tem tednu doma v vasi in tudi na Kolpi nisem srečala niti enega prebežnika. Tudi če bi ga, nič zato. Zagotovo ne bi obranila njegovega vstopa na slovenska tla ograja. Prebežnik je namreč eden majhen del človeštva, tako kot sem jaz. Čeprav se jih skuša drugače opredeliti in prikazati. Prihajajo iz istega planeta, planeta Zemlja. Slišala sem že neko zgodbo ob meji, ko so vdrli v vikend, pojedli hrano iz hladilnika, vzeli nekaj oblek in na mizi pustili nekaj 100 eur gotovine. No, to je slika večina teh ljudi. Vprašujem se zakaj strah pred temi ljudmi?

Na žalost je moje otroštvo mimo, vsakodnevne obveznosti pa čakajo, tako si ne morem privoščiti, da bi bila cel dan brezskrbno ob vodi. Prav tako so sedaj drugačni časi in si kljub temu, da moja hči zna plavat, jih s svojo sestrično ne upam pustit same na Kolpo. Še manj pa, da bi jih odpravila same, peš. Če bi sploh šle? Očitno smo tudi mi odrasli drugačni kot so bili naši starši. Tako smo se uspele cel teden kopat, le po nekaj ur na dan. Prilagam videoposnetek, ker z vami želim deliti ta košček raja.

Želim vam sporočiti: Kolpa je še vedno čudovita reka za kopanje, še vedno čudovito diši. Ima poseben vonj. Tako kot ima svoj specifični volj morje ima Kolpa že od nekdaj svoj čudoviti specifični vonj. Da to doživite boste morali sami obiskat ta zeleni bister Bele krajine in Slovenije.

Kaj je novega? Imamo večji zabojnik za smeti, tak odprtega tipa. Postavljen je ob cesti, kot začetni pozdrav. Zanimivo da je poln, torej smeti svak očitno ne odnese s seboj domov. Tako kot to počnem sama, že od nekdaj in enako učim svojo hčer. Dodatno so namestili nekaj reklamnih tabel in opisov. Celo tabla od ARSO-ta obvešča, da je voda primerna za kopanje. Očitno si tujega kapitala in obiskov ne želimo, tako da bo obvestilne table v (le) v slovenskem jeziku. Ob parkirišču sem opazila nameščene lesene klopi (glej prilogo) – po mojem nekam nesrečno nameščene. Vsekakor se jih ne da uporabljat, ker so avtomobili parkirani preblizu. Urbanista za postavitev klopi zagotovo niso angažirali. Še vedno pa ni nameščenih sanitarij. Za to morate obiskat edini lokal naokoli Stari pod. Mimo grede še sreča, da so uspeli uredit dokumente takrat ko so jih, ker jih danes zagotovo ne bi uspeli več. Ker sem v tem »fohu« vem, da jih bi bilo sanitarije ali druge na novo zgrajene objekte verjetno lažje namestiti na Luni, kot ob Kolpi. To lahko berete kot težava z Agencijo RS za okolje in še vedno smo Slovenci bolj papeški od papeža v Rimu.

Novo je tudi to, da čez teden in tudi čez vikend ni več ogromno ljudi, kakor jih je bilo nekoč. Parkiranje je bilo ob Kolpi nemogoče, avtomobile smo še par let nazaj puščali zgoraj ob vstopu v dolino Kolpe. Težko si našel ležišče, voda je bila zelo kalna, razumljivo ker je bila preveč razmešana. Podpihovanje strahu je očitno naredilo svoje. Res ne vem kdo ima korist od tega (sem sodite tudi podobni dobičkarji od ograje), a uspelo je. Škoda mi je vseh vas in vaši otrok, kateri ste prikrajšani za užitke, za lepe spomine. V vsakem slabem je tudi nekaj dobrega. Danes 22.08.2018 je Kolpa čudovito čista in bistra, ima idealno kopalno temperaturo (sama sem bolj zmrznjene narave), vonj je še vedno čudovit in kar je najboljše NI GUŽVE !

V premislek slovenski politični sceni: KOLIKO KILOMETROV OBALE IMAMO, KI BI JO LAHKO BOLJE IZKORISTILI? No, saj tudi glavna cesta ob slovenski obali med Koprom in Piranom je »krasila« obalo dobrih 50+25 let. Potem pa jim je končno kapnilo. Upanje zadnje umre – upam, da za odstranitev ograje ne boste potrebovali nadaljnjih 50+25 let. Tukaj je povod za hitro odstranitev: mogoče lahko zopet kdo zasluži in izvleče iz državne blagajne zajeten znesek denarja za njeno odstranitev?