Project Description

PRENOVA ENOSTANOVANJSKE HIŠE IN POMOŽNI OBJEKTI, Grosuplje

Naročnik potrebuje ob obstoječi enostanovanjski hiši pomožne objekte. Potrebuje pokrito parkirišče za osebni avtomobil, vetrolov, letno kuhinjo in kurilnico s shrambo drv. Prav tako želi preurediti pritlično etažo hiše in obnoviti kuhinjo v nadstropju. Na parceli se ohrani obstoječi objekt, odstrani pa se del gospodarskega objekta.

Dostop na parcelo se ohrani, del odstranjenega objekta pa omogoča ureditve večjega dvorišča s parkirišči. Na dostopni strani se uredi pokrito parkirišče, v bližini glavnega vhoda. Glavni vhod je dodatno konzolno pokrit, s podaljšano streho od pokritega parkirišča. Dostop do vrtnih utrjenih površin in letne kuhinje je mogoč med staro in obravnavano hišo. Letni vrt v kateri se uredi letna kuhinja, se postavi na edini še prazen del parcele, na južni strani stanovanjske hiše. Za hišo se uredi kurilnica, s odrtim delom za shrambo drv. V prvotnem delu garaže v stavbi, se uredi dodatna soba s garderobo. Prvotni večnamenski prostor pa se spremeni v letno kuhinjo z jedilnim kotom. Naročnik ima večjo družino in občasno potrebuje več sedišč ob nedeljskih kosilih. V etaži nadstropja v kuhinji odstrani pregradna stena. Kuhinjo se poveča s dodatnim otokom, vanjo se umesti manjša jedilna miza in shramba.

Stanovanjska hiša ima novejšo fasado in se razen delov pomožnih objektov in vetrolova, vanjo ne posega. Pomožni objekti imajo belo kontaktno fasado, v kombinaciji s leseno oblogo v naravni barvi lesa. Vsi pomožni objekti imajo napušče. Obstoječa hiša je vizualno zelo visoka, s pomožnimi objekti se jo optično zniža in razširi.