Project Description

STANOVANJSKA HIŠA Z NJIVO ZA POVRTNINE, Velika Loka

Projektna naloga obsega izvedbo manjšega enostanovanjskega objekta, uvoznega dvorišča, zunanjih poletnih bivalnih površin in na delu parcele ohranitev njive za zasaditev poljščin. Gradnja se odvija na podeželju, v manjši vasici ob vaški javni cesti. Parcela je strma, nagnjena proti zahodu s čudovitim razgledom v zeleno dolino.

Objekt se postavi na SZ delu parcele, sleme objekta je vzporedno s plastnicami, da se omogočijo pogledi v dolino, ter osončenost objekta in njive. Javna pot je v delu investitorjeve parcele strma, uvoz se izvede na približno enaki višinski koti kot je etaža pritličja. Zasnuje se podolgovat enoetažen objekt, z neizkoriščenim podstrešjem pod dvokapno streho. Na vzhodni strani je objekt delno pod terenom do višine približno 1 m, na zahodni strani pa se teren poravna in odpre proti dolini. Na zahodni strani se umesti zunanja vrtna uta, z mizo in sedežno garnituro za dolgo poletno poležavanje, ter letna kuhinja.

Osredno je umeščen večji dnevni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, vsi ti prostori imajo pogled v dolino. Na vzhodni strani objekta sta dve otroški sobi, kopalnica, shramba in pralnica s prostorom za boljer in ogrevanje, ter stranišče. Zahodna stran omogoča veliko zasebnosti, ker se umesti tudi spalnica prav tako s pogledom v dolino. Objekt na severni strani nima odprtin.

Zaradi prevelikih višinskih razlik in strmih brežin, se v nadaljevanju opisana varianta stanovanjske hiše izvede v dveh nivojih. Bivalni del je v etaži pritličja, in spalni del v etaži kleti. Pritličje je v višini dostopnega dvorišča in javne poti. Izvede se z odprtim stropom proti strehi in z namestitvijo dodatnih strešnih oken.
V etaži pritličja je vhod z garderobno omaro in s straniščem, ter dnevni del s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Na južni dostopni strani je steklena stena in stopnice za v kletno etažo. Stopnice so odprtega tipa, saj s tem dobijo kletni prostori veliko dodatne svetlobe. Ker je južna stena obrnjena na dvorišče in javno cesto, se s stopnicami ustvari dodatna omilitev nezaželenih pogledov v notranjost hiše.
V kletni etaži sta dve otroški sobi, spalnica, kopalnica in WC. Kopalnica je odprtega tipa, kar bodočih uporabnikov ne moti. Obe otroški sobi imata garderobo na povezovalnem hodniku do vseh sob.
V podzemnem delu so tudi ostali servisni prostori – termika, klet za hrambo ozimnice in lopa, katero streho se izkoristi za teraso, za zunanje bivanje v toplejših dneh.
Ob terasi se izvede odprt pokrit prostor za parkiranje dveh osebnih vozil. Odprta garaža hkrati deluje kot vizualni ščit terasi do javnega prostora. Ustvarjen je zasebni intimni kotiček za stanovalce hiše. Na vzhodni strani pritlične etaže je še nepokrit zunanji bivalni prostor za vroče poletne dni. S tega prostora je omogočen dostop do vrta na vzhodni strani parcele. Zaradi nizke zasnove stanovanjske hiše, bo vrt skozi cel dan še vedno dobro osončen.